Svininfluensan

Idag har jag då tagit det omdebbatterade svininfluensavaccinet. Ett litet stick i armen så var det klart.
För mig är chanserna att bli smittat otroligt mycket större än att jag skulle drabbas av någon biverkning då jag jobbar med patienter som har sjukdomen. Förut har jag tyckt att det varit överdrivet, men nu, sen jag själv upplevt akuta situationer med unga, i övrigt friska människor som drabbats av svininfluensan, ser jag inget överdrivet i att skydda sig. Biverikningar kan man få av allt, läs innehållsförteckningen på alvedon och ipren. Levercirrhos (alvedon). Magsår (ipren). Och en mängd andra biverkningar jag inte kan i huvudet men som man blir mörkrädd bara av att läsa om. Tips: läs flera biverkningar på www.fass.se.

Vi har just nu flera patienter inne på avdelningen som inte kan få alvedon pga paracetamolorsakade leverskador (skador som främst uppstått i kombination med långvarigt alkoholbruk) och med NSAID-relaterade skador i mag-tarmkanalen (NSAID = bl.a. ibuprofen/ipren). För en del blir konsekvenserna mycket allvarliga.

Men är det någon jätteöverhängande risk? Nej inte direkt, inte egentligen. Personligen rekommenderar jag att ta en alvedon eller ipren istället för att gå runt och ha ont i huvudet en hel dag. Jag gör det, inga problem. Det är egentligen ganska beskedliga läkemedel som för ett fåtal personer orsakar svåra biverkningar. Men vad om vi skulle ta och skriva i tidningen varje gång någon fått skador från paracetamol eller ibuprofen? Jag lovar, det skulle bli minst ett fall varje i dag i varje tidning, och ett stort mörkertal som inte sökt vård.

P-piller kan vi också ta upp, bara för att på måfå ta något som många använder. Jag ser ingen debatt om p-piller, trots att det faktiskt finns ett fåtal exempel på unga tjejer som dött av det.

Svininfluensavaccinet då? Väldigt liten sannolikhet att drabbas av biverkningar i jämförelse med våra "vanligaste", "snälla" mediciner.

Är det kanske den stora, snälla, vita hunden i alvedonreklamen som missleder oss? "Är man stor och stark måste man vara snäll..."?

Nej, lite influensavaccin är jag inte rädd för bara för att en tjej börjat gå baklänges.

Maria


Identitetskontroller i sjukvården - inte piraternas område

Jag skulle gärna vilja kalla mig "pirat". Jag är för fildelning, jag tycker FRA är en sjukt dum idé och jag håller med piratpartient på de flesta punkter. Jag röstade på piraterna i eu-valet.
Men när det kommer till sjukvården vill jag innerligt påstå att de är ute på väldigt hal is, för att inte säga att de faktiskt redan ligger i vaken.

Piraterna vill avskaffa indentitetskontroller inom sjukvården. De menar också att patienterna skall få bestämma själva vad som journalförs och inte och själva ha ständig tillgång till allt som skrivs.

Jo visst. Jag förstår logiken. Men det fungerar inte, och det finns extremt goda anledningar. Innan jag börjar med dem, vill jag bara göra alla uppmärksamma på att patienter har rätt att få ut sin journal. Men den måste först korrekturläsas av läkare/sjuksköterska för att det inte ska stå något fel eller innehålla några osignerade journalnotat. Inget allvarligt alltså, bara en översiktlig kontroll.
Och för de pirater och andra som är rädda för att anhöriga som jobbar på sjukhus skall kunna läsa deras journaler: det är inte tillåtet att läsa journaler till patienter som inte just då är inlagda på din avdelning. I en del datasystem fungerar det inte ens att läsa journaler till patienter som du själv inte har hand om just då. Som sjukvårdspersonal har du inte heller lov att läsa din egen journal, av samma anledning som alla andra; att den måste korrekturläsas först.

Så varför behövs det då ordentlig journalföring och identitetskontroll? Piraterna menar att man kan ha en lapp i fickan med listade allergier på utifall en nödsituation skulle uppstå. Visst, de tär en bra idè men det räcker inte.
För att kunna få en bra behandling och för att läkare och sjuksköterskor inte ska behöva  börja från börjar varje gång en ny npatient kommer in, måste det finnas dokumentation. Kanske patienten inte har några allergier han kan bära runt på en lapp i fickan, man han kanske har hjärtsvikt, njursvikt, kognitiv svikt, levercirrhos, HIV, hepatit osv. Det kan innebära svåra risker både för patient och vårdpersonal att inte känna till något om patientens medicinska bakgrund. En uttorkad patient med hjärtsvika kan t.ex. inte få intravenös vätska hur som helst, medan en pattient med leverskador inte kan få paracetamol (dvs vanlig alvedon). I en akut, akut situation där man inte har tid att identifiera eller få fram jounaler måste man handla ändå och kanske ta en del chanser, men det är absolut inte en önskvärd situation för någon hälsopersonal.

Om vi inte skulle journalföra skulle vi dessutom kunna missa livsviktiga tecken. Nyligen uppdagade en läkare en mycket allvarlig tumör i hjärtat på en patient. Denna tumör hade han inte kunnat uppdaga utan att jag och två andra sjuksköterskor hade reagerat på vissa saker som återkom i journalen och uppmärksammat läkaren på detta.

Utan identitetskontroll minskar säkerheten vid medicinutdelning. För att göra den säker utan identitet på patienten och utan tillgång till identitetsbunden journal skulle man behöva uppfinna ett delikat och mycket avancerat system där alla fick t.ex. ett nummer tilldelat eller ett pseudonym av något slag, i vilket den medicinska journalen och medicinlistorna skulle kunna stå. Då kanske man skulle kunna behandla patienten bra ändå, men ett sådant system skulle vara otroligt avancerat att genomföra och jaag personligen gillar inte idén att göra om människor till nummer över huvud taget.

Om man inte jobbar inom sjukvården kanske man inte ser logiken i att föra in urinmängder och avföringskonsitens i journalen. Men det är det som kommer ut ur kroppen som visar hur det ståt till inuti kroppen. Om man i journalen kan konstatera att patientens urinmängder inte motsvarar det han druckit kan man börja misstänka njursvikt, ett mycket allvarlig tillstånd. Om man under längre tid kan se att avföringen sett ut och luktat på ett visst sätt kan man konstatera speciella infektioner. Utan dessa observartioner som görs av sjuksköterskor och undersköterskor skulle inte läkarna kunna ställa en enda diagnos. Och utan att sjuksköterskorna och undersköterskorna skulle kunna läsa läkarnas anteckningar skulle vi kunna göra allvarliga felbedömningar och felbehandlingar.

Identiteskontroller och journalföring inom sjukvården är något som utvecklas och förstärks. Inte för att på något sätt skada eller bygga upp ett big brother samhälle, utan för att kunna göra vården möjlig och effektiv.

På tåget och bussen däremot, tycker jag att alla människor ska få lova att resa anonymt.

Maria


Var är risktilläggen för sjuksköterskor?

Ja nu lägger jag mig i könsrollsdebattten. I lördags jobbade jag natt. När klockan slog tre fick vi vrida tillbaka den till två. Detta innebar en extra timmes arbetstid för mig och de andra sjuksköterskorna på sjukhuset. jag anmälde in det som övertid, och fick svar idag; Inte godkänd. Ingen ersättning för detta.

Hur är det möjligt? har pratat med några andra jag jobbar med och de säger att "Jo så är det...så har det alltid varit". Kan det vara rätt? Varför? "Jo men.. det tjänar man ju in igen till våren... när det blir sommartid igen" Jo, om man jobbar just den natten ja. Och det är det ju inte så stor sannolikhet att man gör. För är det något som styr att de som jobbade när det blev vintertid också ska jobba när det  blir sommartid? "neej, det förstås..."

Tror ni att män skulle tolererat att jpobba en timme extra utan att få betalt? "neeej..."

Nej. Nu har jag inte kollat upp hur det ser ut med andra yrkesgrupper som jobbar natt. Men det ska jag göra. Och jag tänker inte lägga ner detta, för problemet är större en bara en timmes övertid. Det är ett djupgående problem, den här timmen med övertid är bara toppen på ett isberg.

Jämförelse:

*En vän till mig jobbar på ett pappersbruk. Han har ingen eftergymnasial utbildning, utan endast några dagars introduktion och upplärning i att sköta olika maskiner. Redan där har han en tredjedel mer i lön än vad en sjuksköterska har. Varje gång han lärt sig sköta en ny maskin eller en ny arbetsuppgift, får han lönetillägg, "Flerkompetenstillägg". En dag klämde han lillfingret i en dörr så nageln ramlade av. Detta fick han ersättning för. För alla arbetsuppgifter som innebär en risk får han extra betalt, t.ex. skruva på saker som sitter högt upp på väggarna, hantera varma föremål för risken att  bränna sig osv.

*En sjuksköterska. Tre års eftergymnasial utbuildning vid högskola/universitet. Hanterar och behandlar sjuka människor, tvättar de döda, tröstar anhöriga, genomför psykologiska samtal med ungdomar som försökt begå självmord, tacklar patienter före och efter stora, livsavgörande operationer, utför en mängd medicinska åtgärder, blandar antibiotika, utför arbetet som gör det möjligt för läkarna att ställa diagnoser, utför behandllingarna läkarna ordinerar, instruerar och undervisar patienter och anhöriga om sjukdomar och behandling, lär ut procedurer, undervisar  och handleder studenter. Vi utsätter oss dagligen för tusentals olika smittor, däribland hepatit c och HIV. Vi hanterar en mängd vassa objekt, vi andas in antibiotikaångor som i det långa jobbet kan ha skadliga biverkningar på lungorna. Vi utför dessutom ett stort antal tunga lyft varje dag.

Jag undrar: VAR är våra flerkompetanstillägg? VAR är vår riskersättning?
Det är skamligt att det saknas.


Jag jobbar i Norge och ahr det bättre ställt och bättre betalt än de som jobba ri sverige. Men problemet är detsamma här. Även om lönen är bättre mot vad den är i Sverige har fortfarande mansdominerade yrken betydligt högre lön, även de som inte har någon utbildning.

Var blir detta rätt? Hur kan  detta försvaras?

När sjuksköterskorna gick i strejk i sverige blev strejken avbruten för att den ansågs utgöra en stor hälsofara för patienterna på sjukhus. Men lönen gick inte upp nämnvärt. Var är logiken? Uppenbarligen inser de som styr att det inte går runt utan oss. Så varför kan inte sjuksköterskor få den lön de förtjänar?

Det är skamlig.

Maria

RSS 2.0