Nær hjærtat stoppar

Det var inte riktigt som man lært sig. Jag kom inte in och såg henne ligga livløs som i alla skolexemplen.
Jag var dær nær hjærtat stannade.

Hon hade ramlat på golvet och jag var dær inne och hjælpte henne upp i sængen. Hon verkade helt normal. Jag førklarade før henne att hon skulle ringa på klockan nær hon ville upp så att vi kunde hjælpa henne, och hon svarade "Jada, det ska jag komma ihåg! Tack ska du ha!". Jag hjælpte henne lægga sig ner och sa godnatt. "Sov gott!" sa hon. Sedan børjade læpparna bli blå. Jag såg efter syrgasmasken, men hon hade itne haft nån på sig. Pupillerna reagerade inte på ljus och hon svarade inte nær pratade till henne. Hon hade puls.

Blå læppar, svarar inte. Normal puls. Eller vænta.. Pulsen førsvinner. På med pulsoximetern (liten maskin som visar pulsen digitalt). 40...30...20. Jævlar. Hon går i stans. Hjærnan gick igång. "30, 2. 30, 2. var ær jomar och heidi, larma stansteam"

Hoppar upp och børjar brøstkompressioner. Ræknar høgt och drar i larmsnøret. Jomar kommer in, ser vad som sker och får snabbt upp en pocketmask och børjar blåsa in. 30 kompressioner. 2 inblåsningar. Det ær precis som på skolan. Men jag kænner revbenen svikta och knaka. Någonstans i periferin registrerar jag hur kvinnan i sængen bredvid børjar skrika høgt i takt med att jag ræknar. Heidi kommer och tar ut henne. Bra. Dær gick ett revben. Bara fortsett.

Stansteamet kommet, startar adrenalin och atropininjektioner. Nu ær vi fyra som hjælps åt. Fem med lækaren som också kommit. Hon står i sin vita rock och ger direktiv. En ganska imponerande syn sækert, en kort liten kvinna med myndig røst som beordrar "Sluta! Fortsætt! En till atropin!". Vi blev som soldater som lydde en general.
Så længe vi gjorde kompressioner hade hon puls. Normal puls. Så fort vi slutade var det bara ett rakt streck på skærmen.
Hon var blå i ansiktet och det rann ur mungipan.

Efter 25 minuter bestæmde lækaren att vi skulle sluta. Det gick inte att återuppliva henne. Och 27 minuter tidigare hade hon sagt "Sov gott" och lagt huvudet på kudden.

45 minuter efter att hjærtat stoppat hade vi tagit in henne i ett annat rum. 55 minuter senare var hon rentvættad, hakan uppbunden och øgonen slutna. Rummet iordningjort før farvæl, hon hade en gul ros i hænderna. De anhøriga var informerade.

Vi i personalen kramade om varandra och tog en tyst minut tillsammans. Sen gick jag in och blandade antibiotika och de andra två fortsatte med sitt. Som om inget hænt. Lite konstig kænsla kanske?

Antagligen fick hon både hjærtstopp och en massiv hjærnblødning på samma gång, kom de fram till senare.

Konstigt nog var det inte obehagligt eller skræmmande. Konstigt, ja. Men också spænnande. 

Vi fick nog allihop ett jækla adrenalinpåslag kan jag tro.  


The old and the young

Sitter hær i juletider och tænker.. I mitt jobb træffar man så många månniskor, både gamla och unga. Många gånger, om man tar sig tid, har de så mycket att berætta. Speciellt de riktigt gamla. Det ær både tråkiga och roliga saker, både sorgsna och glada. Alla har olika perspektiv att se på livet och alla perspektiven ær intressanta. Men framførallt; De ær viktiga.. =)

Sagt av "di gamle"
 
" Varfør min man och jag hade det så bra tilsammans.. jaa.. Jag tror det ær før att vi alltid børjade vår dag med att ta den andre i handen och fråga vad vi kunde gøra før bra før den andre idag"

Kvinna, 92. 

"I min ungdom var vi tvungna att gifta oss, hade inget val.. Om jag hade gift mig med med min man om det vart idag? Nej. Det tror jag faktiskt inte."

Kvinna, 87.

"Min man ær død. Men han var værldens bæsta man. Det var han, han var alltid så snæll mot mig. Och det ær det som ær viktigt. Att ha en snæll man som tar hand om dig"

Kvinna, 95.


"Jeg gleder meg så til å komme hjem till pusen* min.. Man må ha en pus, man MÅ bare det. Ellers går de ikkje"

Kvinna, 92
  (Pus = katt)

"Nær du ær gammal ær det minnena som ær viktiga"

Kvinna, 90

"Man ær inte død førrns man ær død. Man ær aldrig før gammal før att læra sig nytt. Se bara på mig! Jag tog en PC-kurs i fjol, och nu satsar jag på en karriær som førfattare. Har redan fått in en bok till førlaget"

Kvinna, 97

"Gir du meg mobiltelefonen min? Takk. Hon i sengen breve har også en. Men hon har ikkje kamera, å det har jeg på min. Og så har hun en mye styggare ringeton og, vill du høre min?"

Kvinna, 88


"Det ær så många olyckliga ungdomar ute idag. Jag tror det ær all valfrihet idag som inte fanns førr. Mænniskorna blir førvirrade, kan inte bestæmma sig och hamnar ingenstans istællet"

Man, 70

"Jag vill inte leva mer. Jag ær gammal, jag ær sjuk. Jag kan inte æta sjælv, jag har slangar i kroppen før att få mat.. Men jag kan inte bestæmma det sjælv. Jag kan bara be till Gud. Vill du be med mig?"

Man, 88.

"Jag har haft ett bra liv. Hårt många gånger, och det har vart tunga perioder. Men jag har haft ett bra liv, jag och min man. Allt har inte vart perfekt.. Men vi har tagit hand om varandra. Det ær det som ær det viktiga"

Kvinna, 87.

"Det er skickelig drit å bli gammel ska du vite. Men takk før hjelpen, och har du muligtvis en kopp kaffe?"

Kvinna, 79

"Nei, jeg er ikkje redd før å dø. Jeg er nygjerrig på hvad som sker etterpå. Kanske møter jeg kona mi igjen? Det vore nåt det! Bare ikkje svigermor min er dær og.. Då kan det nesten vare detsamme"

Man, 82.

"Å  kjære gud, hvor er jeg? På sykehus sier du? Javel.. Men..Vent litt.. Du snakker svensk..! Hvordan i all verlden hamnet jeg i Sverige??"

Nyvaken man, 77.





Last Christmas... =)

Wham! En riktig klassiker. Nu ær julmusiken igång! Vad hade julen varit uten Wham - last christmas? Har nog lyssnat på den tusen gånger varje jul. Det ær så det ska va! =)

Rummet ær uppochned i væntan på flytt och sverigetur. Julklappspapper och tejp øverallt, kattunge på G.. Rætt gøtt! =)
Men. Nu kommer musiken till Sunes Jul på spotify. Det var tider det! Då var julkalendern inte bara før barn (visserligen var jag ett barn då, 1992 om jag minns rætt... Men utan tvekan, alla kunde titta på Sunes Jul). Laddade ner den førra året och kolla igenom. Så grymt bra. Den høll sig! Var nsætan ænnu roligare nu! Favoriten nær ajg var liten var nog Pulka-pappan... Nær Pappa Rudolf åkte pulka till Kina http://www.youtube.com/watch?v=kN4ycd0ui2E

Nu tror jag det ær det avsnittet nær Sofie blir charmad av en hemlig charmøøør! http://www.youtube.com/watch?v=fGF7JFxriVw  Du min vackra mø, jag bjuder din korv med brøøøø! =)

Och såklart... Pappa Rudolf i all sin glans: http://www.youtube.com/watch?v=hbH6wQc2BZI&feature=related

Ååå vissa saker var bættre førr.... =)


RSS 2.0