Identitetskontroller i sjukvården - inte piraternas område

Jag skulle gärna vilja kalla mig "pirat". Jag är för fildelning, jag tycker FRA är en sjukt dum idé och jag håller med piratpartient på de flesta punkter. Jag röstade på piraterna i eu-valet.
Men när det kommer till sjukvården vill jag innerligt påstå att de är ute på väldigt hal is, för att inte säga att de faktiskt redan ligger i vaken.

Piraterna vill avskaffa indentitetskontroller inom sjukvården. De menar också att patienterna skall få bestämma själva vad som journalförs och inte och själva ha ständig tillgång till allt som skrivs.

Jo visst. Jag förstår logiken. Men det fungerar inte, och det finns extremt goda anledningar. Innan jag börjar med dem, vill jag bara göra alla uppmärksamma på att patienter har rätt att få ut sin journal. Men den måste först korrekturläsas av läkare/sjuksköterska för att det inte ska stå något fel eller innehålla några osignerade journalnotat. Inget allvarligt alltså, bara en översiktlig kontroll.
Och för de pirater och andra som är rädda för att anhöriga som jobbar på sjukhus skall kunna läsa deras journaler: det är inte tillåtet att läsa journaler till patienter som inte just då är inlagda på din avdelning. I en del datasystem fungerar det inte ens att läsa journaler till patienter som du själv inte har hand om just då. Som sjukvårdspersonal har du inte heller lov att läsa din egen journal, av samma anledning som alla andra; att den måste korrekturläsas först.

Så varför behövs det då ordentlig journalföring och identitetskontroll? Piraterna menar att man kan ha en lapp i fickan med listade allergier på utifall en nödsituation skulle uppstå. Visst, de tär en bra idè men det räcker inte.
För att kunna få en bra behandling och för att läkare och sjuksköterskor inte ska behöva  börja från börjar varje gång en ny npatient kommer in, måste det finnas dokumentation. Kanske patienten inte har några allergier han kan bära runt på en lapp i fickan, man han kanske har hjärtsvikt, njursvikt, kognitiv svikt, levercirrhos, HIV, hepatit osv. Det kan innebära svåra risker både för patient och vårdpersonal att inte känna till något om patientens medicinska bakgrund. En uttorkad patient med hjärtsvika kan t.ex. inte få intravenös vätska hur som helst, medan en pattient med leverskador inte kan få paracetamol (dvs vanlig alvedon). I en akut, akut situation där man inte har tid att identifiera eller få fram jounaler måste man handla ändå och kanske ta en del chanser, men det är absolut inte en önskvärd situation för någon hälsopersonal.

Om vi inte skulle journalföra skulle vi dessutom kunna missa livsviktiga tecken. Nyligen uppdagade en läkare en mycket allvarlig tumör i hjärtat på en patient. Denna tumör hade han inte kunnat uppdaga utan att jag och två andra sjuksköterskor hade reagerat på vissa saker som återkom i journalen och uppmärksammat läkaren på detta.

Utan identitetskontroll minskar säkerheten vid medicinutdelning. För att göra den säker utan identitet på patienten och utan tillgång till identitetsbunden journal skulle man behöva uppfinna ett delikat och mycket avancerat system där alla fick t.ex. ett nummer tilldelat eller ett pseudonym av något slag, i vilket den medicinska journalen och medicinlistorna skulle kunna stå. Då kanske man skulle kunna behandla patienten bra ändå, men ett sådant system skulle vara otroligt avancerat att genomföra och jaag personligen gillar inte idén att göra om människor till nummer över huvud taget.

Om man inte jobbar inom sjukvården kanske man inte ser logiken i att föra in urinmängder och avföringskonsitens i journalen. Men det är det som kommer ut ur kroppen som visar hur det ståt till inuti kroppen. Om man i journalen kan konstatera att patientens urinmängder inte motsvarar det han druckit kan man börja misstänka njursvikt, ett mycket allvarlig tillstånd. Om man under längre tid kan se att avföringen sett ut och luktat på ett visst sätt kan man konstatera speciella infektioner. Utan dessa observartioner som görs av sjuksköterskor och undersköterskor skulle inte läkarna kunna ställa en enda diagnos. Och utan att sjuksköterskorna och undersköterskorna skulle kunna läsa läkarnas anteckningar skulle vi kunna göra allvarliga felbedömningar och felbehandlingar.

Identiteskontroller och journalföring inom sjukvården är något som utvecklas och förstärks. Inte för att på något sätt skada eller bygga upp ett big brother samhälle, utan för att kunna göra vården möjlig och effektiv.

På tåget och bussen däremot, tycker jag att alla människor ska få lova att resa anonymt.

Maria


Kommentarer
Postat av: Renée

Håller med - jag tror att det är oerhört viktigt att tidigare sjukdomar, behandlingar m.m. dokumenteras och följer patienten...i syfte att ge patienten en så god vård som möjligt.

2009-10-26 @ 21:35:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0