Politik, religion och bacon

 

Politik, politik

 

This is in swedish, sorry. But this is not about malawi. Next time back to english again. The swedish election brought up a lot of hysteria, and I would like to comment some things.

 

Okej. Många vänner är snabba med att döma. En kommentar jag fått är ”Du som är en god människa, som jobbar i ett av världens fattigaste land, hur kan du rösta blått?” Det gjorde mig ledsen, arg och förbannad. Att folk är så himla okritiska och naiva, att folk bara kan lägga fram sådana påståenden utan att ha en aning om vad de pratar om.

 

  1. Politik delas ganska rumphugget in i blått och rött. Många har från barnsben lärt sig av sina föräldrar att det ena är bra, och den andra är dåligt. De har sedan aldrig riktigt brytt sig om att forma en egen uppfattning eller läsa på vad de olika partierna står för. Många lever i tron att rött är gott och blått är ont, och tvärrtom. Många ”vanliga” svenskar har förutfattade meningar i politik, utna att egentligen veta vad det är rött och blått står för. Jag höll på en hel del med polititk för några år sedan, men ja blev så dålig och trött och irriterad och frustrerad av alla dessa förutfattade meningar och påståenden utan konsistens att jag rätt och slätt inte orkade med det längre. Nu nöjer jag mig med att rösta, men inte ens det kan man göra utan att få kritik av folk som inte har en aning vad de pratar om. Otroligt provocerande.

     

  2. Angående påståendet att ”du som är en god människa, hur kan du rösta blått?” .. Politik är inte som moln ovanför oss som vi kastar våra röster mot. Vi är politiken. Jag är en del av det parti jag röstar på. En representant. Om du tycker jag är en bra människa, istället för att döma ut det jag röstar på som skit, tänk efter. Om jag privat är en vettig människa som du tycker om och tycker är godhjärtad, då kanske det faktiskt är så att det är en del av den mentaliteten i det parti jag är en del av?

     

  3. Jämför politik med religion. Kristna snakkar skit om muslimer. ”Du som är snäll och bra, hur kan du vara muslim? Terrorister, al quaida, omskärelse av kvinnor....Hemsk religion!” Muslimer snakkar skit om kristna: ”De tror på fel Gud, de gör si och så, usch vad hemskt. Förföljelser av det och det... Hemsk religion” Det är så himla synd med dessa förutfattade meningar. Det finns mycket gott i alla religioner, och det finns rötägg och idioter i alla religioner. Ofta blir religion förväxlat med kultur, t.ex säger Mohamnmed i Koranen att det är synd att omskära kvinnor, att detta inte skall göras. Att det ändå görs är en del av kulturen. Men många tror att det är religionen, för de har inte själva läst koranen. En del kristina som inte har läst bibeln menar att biblen är bara god, men i gamla testamentet kan du läsa en hel del fruktansvärda saker. Lagar och regler t.ex. På ett ställe står det attt om en kvinna och en man har sex innan äktenskapet skall kvinnan föras till sin faders hus och stenas till döds. Det är det inte många som vet. Det är PRECIS samma sak med politik. Det finns idioter i alla partier, det finns idiotiska förslag inom alla färger och färgkonstellationer. Men att bara ta något man hört för givet, utan att läsa på och se det från båda sidor, både för och nackdelar, är oerhört naivt och okritiskt. Summa summarum: Döm inte oliktänkade. Diskutera med dem, försök förstå dem. Se både för och nackdelar i deras argument och förslag.

     

  4. Påståenden utan konsistens. ”Rött är bra, blått är dumt” ”blått är bra, rött är dumt” ”De röda är dumma, se bara på stalin, han var röd. Ond, ond! De röda vill inte att någon ska lyckas, bara dra alla över en kam. Blått är framtiden för sverige”. ”De blåa är dumma, de vill att fattiga ska bli fattigare och rika rikare. Hitler var blå. Usch usch, rösta rött” Bara OKRITISKA NAIVA PÅSTÅENDEN UTAN KONSISTENS. Varken blått eller rött går in för att förstöra, de har bara olika åsikter. Du kan vara för eller emot, men att bara dissa alla blå eller röda förslag utan att ens veta vad de rör sig om är både dumt och farligt.

     

  5. Jämför politik med bacon. Du hatar bacon. Bacon kommer från gris. Du hatar därmed också grisar, grisar är hemska. Men har du tänkt på kotlett? Skinkstek? Julskinka? Husdjur? Det finns fler aspekter av grisen än bacon. SAMMA MED POLITIK. Det finns fler sätt att se på röd och blå politik, och det finns alltid fördelar och nackdelar med alla förslag. Du kan inte hata hela grisen bara för att du inte gillar bacon.

     

  6. Kasta gärna pajer på varandra, så länge du vet vad som är i pajen, och så länge du vet vad som är i motståndarens paj! Men har du ingen aning utan bara apar efter sånt du hört från någon utan att reflektera över det eller läsa på själv, har du fanimej ingen rätt att kasta paj. Okristisk pajkastning är pinsamt och provocerande.

     

  7. Och angående sverigedemokraterna; en del helt okritiska och naiva röster säger ”neej, nu har vi fått in ett nasistparti* i riksdagen genom att använda demokrati. Vi borde avskaffa demokratin” Hallå?? Vi får in ett ODEMOKRATISKT* parti, och vi vill möta det med att avskaffa demokratin? Ja det kan jag garantera att alla odemokratiska partier uppskatta oerhört mycket! Hur fan tänker folk??? Det är ju precis såna rekationer som är farliga, precis såna reaktione som skapar klyfton mellan människor och ger utrymme för odemokratiiska, nasistiska och kommunistiska grupper att växa sig starka. Det farliga med politik är okritiska och naiva människor, inte partierna i sig. Det är så jävla lätt att bara följa nåt man hört när man var liten, och helt utan att egentligen ha en aning vad man pratar om kasta paj på de som tänker annorlunda. Hitler fick en hel nation att göra helt fruktansvärda saker, för de bara accepterade vad de hörde utan att reflektera. Och ni som tror att ni är så jävla goda människor bara för att ni röstar rött eller blått utan att egentligen ha en aning om vad ni röstar på, har jag ingen respekt för i de här sammanhangen. LÄS PÅ FÖR GUDS SKULL.

    * Jag vill tillägga att jag har egentligen ingen koll på huruvida SvD är nasistiska och odemokratiska eller inte, jag har faktiskt inte läst deras partiprogram och jag har inte satt mig in i det. Men jag hoppas att alla ni som går runt och beskyller de för att vara nasister HAR satt er in i partiprogrammet, och inte bara apar efter något ni hört..... Tyvärr tror det att det är väldiigt liten sannolikhet att ni faktsikt har gjort det.

  8. Politik är som en cirkel och inte en rät linje. Går du för långt åt höger/blått blir det svart; du kommer till hitler och nasismen. Går du för långt åt vänster/rött blir det svart, du kommer till Stalin, Bägge hade koncentrationsläger, bägge var tyranner. Men folk verkar ha glömt det. Höger politik menar att alla är olika, och vänster att alla är lika. Håller det sig inom vissa ramar, är  både synsätt okej. Höger: Alla är olika, vi måste anpassa samhället efter allas olika behov. vänster: Alla är lika, vi måste göre ett samhälle som inte skiljer för mycket mellan olika människor. I en bra kombination kunde både dessa synsätt fungera tillsammans. Men drar du det för långt, som stalin och hitler.. då blir det mer som såhär; Hitler-Höger: Alla är olika. Bara den och den gruppen är bra. Döda alla andra. Stalin-Vänster: Alla är/ska vara lika. De som inte passar i i samhället ska bort. Döda de.

    Så går du för långt åt rött eller blått, bli det som jag ser det i vilket fall som helst svart.

 

GODNATT!


Kommentarer
Postat av: Renée

Bra skrivet, Mygg..:) Du är så klok.

2010-09-22 @ 08:04:52
Postat av: Jenny

Håller helt med dig. Handlar inte om att vara ond eller god. Tyvärr har valrörelsen varit full av enbart pajkastning (från båda håll) och man har knappt diskuterat politik. Du ska vara glad att du inte var i Sverige under den tiden. Jag blev upprörd över någonting minst en gång i veckan.



Hörde också en kommentar om det du precis skrev om: "Hur kan Maggan rösta blått när hon är i Afrika och bla bla bla". Det handlar ju om grundläggande värderingar man har med sig? Håller med om att sådana påståenden är barnsligt opålästa.



Tycker det är viktigt att man tänker efter INNAN man röstar varför man röstar på ett visst parti (block). Efter valet ångrade 8% vad de hade röstat på (enligt den osäkra källan Aftonbladet). Folk pratade ett tag om omval här. Vadå OMVAL? Folk får väl för fan tänka till innan de röstar? Nu är man ju inte glad över hur valutgången blev när ingen har hel majoritet, men alltså... det är ett demokratiskt land vi lever i (oftast i alla fall).



Oj, vad långt det blev. Vi får prata ordentligt en annan gång längre fram istället.



Kram!

2010-09-28 @ 13:24:46
URL: http://alrunebloggen.blogspot.com/
Postat av: Jenny

Skrev precis ett långt inlägg som svar, men det verkar inte ha fastnat. Suck. Jaja, vi får ta och prata en annan gång. Kan dock säga att jag stödjer dig till 100%, det handlar inte om att vara ond eller god utan om grundläggande värderingar man har med sig och samlar på sig hela tiden. Blev också arg när jag hörde en sån kommentar som du nämner ovan: "Hur kan Maggan rösta blått när hon är i Afrika". Så dumt, barnsligt och opåläst kan jag tycka. Stå på dig.

2010-09-28 @ 13:28:39
URL: http://alrunebloggen.blogspot.com/
Postat av: Jenny

Jo, hehe, nu kom den andra texten också med:)

2010-09-28 @ 13:29:13
URL: http://alrunebloggen.blogspot.com/
Postat av: Anna

Tror att många som delar upp det på sättet rött är gott och blått är ont tänker på gamla principer och på vad partierna har gjort historiskt istället för att fundera över nutida partiprogram och vad de faktiskt gör här och nu. Rödgröna fick inte ens ihop en hållbar budget i den här valrörelsen.... hallå liksom. Plus att de drog in kommunisterna och försökte bilda regering med dem (EPIC FAIL).



Tycker att man gott kan förklara för folk att visst har rödingarna gjort en hel del bra saker historiskt, men deras politik är inte aktuell för det samhälle vi lever i idag i Sverige.



Själv röstade jag såklart på Piratpartiet, men hade jag inte kandiderat för dem så hade jag såklart röstat blått. ;-)

2010-10-11 @ 15:45:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0