16 Juni, nya intryck! =)

16/6 2010

Idag fick vi en ledig dag att vilka upp oss på. Fick inte sova så mycket inatt dock, något kröp omkring under min säng.. ritsch ritsch ritsch lät det.. Men jag låg tryggt och gott i mitt myggnät. Håller alla insekter borta, det är super! =)

Blev väckt kl 6 av att vår house guard knackade på. Han skulle gå hem. Han sitter utanför vårt hus hela kvällarna och nättera och vaktar mot inbrottstjuvar och hyenor. Vi bjöd in honom på mat och han fick med sig en chokladkaka (marabou!!) att ta memd till sine barn hemma.

Idag gick vi till den lokala marknaden. Den var större än jag hade trott, men det var ju väldigt gammaldags. Folk satt på mattor och sålde frukt och grönsaker. I en liten tegelstensbyggnad hade man slaktat getter och nu sålde de köttet. Allt kunde köpas, inklusive huvud, ben och tarmar. Onsdagar och lördagar slaktar de, och jag tror vi får passa på att köpa på morgonen, då det inte finns några möjligheter att kyla köttet så det ligger i värmen hela dagen.

Vi har inte haft något elektricitet idag... ;) hehe. Vi har ätit potatis och tomat som vi lyckade koka på ett gasolkök som grannen hade. Men det var kl 14, och nu är kl snart 20... Ingen ström än och grannen är inte hemma. Hungriga! Måste köpa mycket frukt och sånt som kan ätas kallt.. Och kol... inte glömma kol... Så man kan göra eld och laga mat i trädgården.

I trädgården har vi apor som hoppar i träden! =) När de blivit vana vid oss kommer de komma ner och hälsa på oss säger invånarna.

Vi var på rundvisning på sjukhuset idag också! Det var ortoligt spännande. Man inser att det behövs resurser, men samtidigt blir ma otroligt imponerad över hur mycket de här människorna åstadkommer med så små medel. Sjukhuset har ca 220 sängar, men tar in obegränsat med patienter. Det ligger patienter i samma säng, barn delar alltis säng minst två coh två som standard. En del ligger på golvet. Totalt är den 26 anställda sjuksköterskor på hela sjukhuset. Ganska ofta är en sköterska ensam med två fulla avdelningar. Det är lite annat det än hemma! Sjukhuset var helt öppet ut,, det var inga hela vägar. Inne på vissa salar var det det, men mest var allt öppet. Det gick höns här och var inne i gångarna på sjukhuset. En och annan vildhund strök runt också. Det låter väl konstigt, men jag tycker det är fantastiskt. Det är något jag aldrig trodde jag skulle uppleva. Och alla är så glada och trevliga, alla stannar och vill prata och visa sina barn.. Tror jag stannar här i Malawi jag =)

En av top tio ting som är megabra här är att vi praktiskt taget har en HUND! =D En otrolig fin, svartvit fluffig liten sak som heter Spot. Han är otroligt hängiven och snäll. Han tillhör grannen, men han är bortrest så hunden tas om hand av grannarna. Och nu är vi närmaste grannen, så nu är den här hos oss =) Jag har kammat ut pälsen på den idag, det gillade han! Nu står han utanför och skäller på aporna. Jaa detta är verkligen en annan värld... =)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0